Eelt

Eelt

Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Een ander resultaat van wrijving of langdurige druk op de huid is een blaar.

 

Eelt kan zich overal aan de voet manifesteren:

 

*als grote of kleine eeltlocatie

*dikke of dunne eeltrand

*eelt met kloven

*eelt met een pit (likdoorn)

*eeltknobbel

 

Eelt kan verschillend van samenstelling zijn:

 

*zacht

*bovenlaag hard en onderlaag zacht

*hard en brokkelig

 

Eeltkloven (ragade)

 

Kloven hebben meerdere oorzaken. Ze kunnen ontstaan aan de tenen door een overdreven verweking van de voethuid of aan de hielen of bal van de voet door een extreme verdroging van de huid. Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten soms gepaard met bloedingen. Indien de kloof open is, moet wondverzorging plaatsvinden, omdat deze anders kan gaan ontsteken. De deur staat open voor infectie.

 

Kloven kunnen oppervlakkig zijn maar ook diep in de huid liggen.

 

Uw pedicure zal de harde eeltranden met een mesje en frees verwijderen. In het bijzonder de randjes eelt van de kloven. De huid wordt ingesmeerd met een verzorgende zalf. Op deze manier wordt de elasticiteit van de huid al grotendeels hersteld. Bij open kloven zal er een wondverzorging plaatsvinden.

Uw pedicure zal advies geven over het thuis behandelen van de kloven. Een goede creme is beslist noodzakelijk om de huid te herstellen.

Wanneer u de adviezen goed opvolgt zullen de kloven geheel genezen.

 

Het dragen van slippers bevorderd het ontstaan van kloven. Vooral bij het lopen op blote voeten en zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op.