Pijn rondom de nagel

Eelt in de nagelwal(onychophosis):

Door druk en wrijving ontstaat er eelt in de rand van de nagelwal. Dit kan het resultaat zijn van verkeerd knippen van de nagel, te smalle schoenen, hallux valgus (scheefstaande teen), overmatig zweten of een verkeerde groei van de nagel. Er vindt een verhoogde eeltvorming plaats in de nagelwal wat eventueel een likdoorn tot gevolg kan hebben. Het kan erg pijnlijk zijn en doet denken aan een ingegroeide teennagel.

De pedicure verwijdert het eelt, de nagel wordt drukvrij gelegd doormiddel van een tamponade.Dit voorkomt verdere eeltvorming.


Ingegroeide nagel(onychorcryptosis Grieks-unguis incarnatus Latijn)


Een nagelrand of een deel van de nagel drukt teveel in de huid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn, eelt, likdoornvorming of een ontsteking. We onderscheiden twee vormen van ingroeiende teennagels:

*unguis incarnatus: een stukje van de nagel die in de huid groeid, hierbij kan de huid gaan ontsteken in de hoek   waar het nagelstukje zit. Het gebied  rond de ingroei van de nagel wordt dan rood en gezwollen. Het belangrijkste is dat de nagelpunt die in het vlees zit,verwijderd wordt,daarna goed desinfecteren en de hoek ontlasten.

*semi inguis incarnatus: een nagel die druk veroorzaakt in de nagelwal en hierdoor eelt of likdoorns vormt in de nagelwal. Het is een nagel die niet in het vlees prikt. Maar hij kan zeker zoveel pijn doen als een echte ingegroeide nagel.

Ingroeiende nagels hebben verschillende oorzaken:

Druk van buitenaf,

*te nauwe of te smalle schoenen

*te strakke kousen

*te weinig teenruimte in de schoen

*een trauma(letsel van buitenaf bijvoorbeeld iemand die op de nagel staat)

 

De huid,

*verweking van de huid door overmatig zweten

*te vaak hete voetbaden of te vaak douchen

 

De nagel,

*verkeerd knippen van de nagel

*bouw van de nagel bijvoorbeeld een kromme (hypercovexe)groei van de nagel

*een verschil van breedte van de nagel en het nagelbed

*een te sterke kromming van de nagel of een inwaartse kromming van de binnenzijse van de teen


Ingegroeide nagels komen ook veel voor bij pubers. Dit kan veroorzaakt worden door dunne nagels in combinatie met het dragen van te kleine schoenen en overmatige transpiratie. Het dragen van gymschoenen veroorzaakt vaak deze transpiratie.


De pedicure zal de druk van de nagel verminderen door het plaatsen van een antiedrukmiddel onder de nagel. Hierbij worden eventueel eelt of likdoorns uit de nagelplooi verwijderd en/of de zijkant van de nagel afgevlakt. Bij een kromme of een bolle nagel kan een nagelbeugel worden aangebracht, het beugeltje zorgt ervoor dat de nagel na verloop van tijd rechter gaat groeien. Daarnaast wordt advies gegeven over de nagelbehandeling thuis.


In ernstige gevallen moet men zich door een arts laten behandelen, deze kan een versmalling van de nagelrand voorstellen. Eventueel kan de nagel chirurgisch blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen maar ook de wortel van de nagel te versmallen.Er zal een stukje wortel van de nagel moeten worden weggehaald, of deze wordt doormiddel van een vloeistof (Fenol) vernietigd. Bij deze operatie is er een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. In sommige gevallen groeit na de behandeling toch de nagel weer in en zal een nieuwe ingreep nodig zijn. Bovendien komt het voor dat na deze behandeling een verstoorde groei optreedt aan de nagel met als gevolg een dwangnagel.


Wacht nooit te lang met een ingroeiende nagel. Een pedicure kan deze vaak goed behandelen. Als de teen erg ontstoken is of niet wil genezen, zal de pedicure u adviseren om een podotherapeut te bezoeken. Deze kent meerdere technieken om dit probleem aan te pakken. De ervaring heeft geleerd dat een chirurgische ingreep kan worden voorkomen die niet alleen onprettig is maar ook vervelende gevolgen kan hebben.


Nagelwal ontsteking (omloop of paronychia):

Is een ontsteking van de huidrand rond de nagel. Meestal aan een kant van de nagel,maar kan zich uitbreiden rond de hele nagel. De huid zwelt op, wordt rood en doet pijn, soms met pusvorming, gele, bruine of zwarte nagelverkleuring. Het kan plotseling ontstaan (acute paronychia) of geleidelijk (chronische paronychia ). Een klein wondje kan de oorzaak zijn, een splinter onder de nagel, maar ook peuteren aan of terugduwen van de nagelriem. Meestal is een infectie met een bacterie of een schimmel de boosdoener. Het kan ook optreden bij mensen met een huidaandoening als eczeem of psoriasis .Bij een langdurige ontsteking kan de nagel niet meer op normale wijze verder groeien. De nagel kan hierdoor permanent beschadigd raken.

De behandeling wordt overgelaten door een arts, deze zal het pus verwijderen en de behandeling voorstellen met een plaatselijk antibioticum of antischimmelmiddel.

Let op bij kinderen. Deze vorm van nagelinfectie kan vervelende gevolgen hebben. De nagelwortel kan in snel tempo worden vernietigd' D e infectie kan zich uitbreiden en uiteindelijk een botontsteking veroorzaken. Daarom kan een snelle behandeling met antibiotica nodig zijn.

 

Dwangnagel:

Ee zijn meerdere factoren die een rol spelen in de oorzaak van een dwangnagel. Een flinke klap of stoot op de nagel kan de nagelwortel dusdanig beschadigen dat er een verstoorde groei optreedt aan de nagel. Soms zie je dit ook wel als een gevolg van een operatie aan de nagel (ingroeiende nagel). Het kan aangeboren zijn. Het komt het meest voor aan de nagel van de kleine teen,daarnaast aan de grote teen. In feite is een dwangnagel niets anders dan een nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting  ten opzichte van de nagel groeien en eventueel de huid verwonden en hierdoor zelfs een ontsteking veroorzaken.

 




Maak jouw eigen website met JouwWeb