Vervormde Nagel

Vervormde nagels

 

Een verandering van de nagelplaat kan door verschillende oorzaken ontstaan bijvoorbeeld door te krappe schoenen, ziektes, trauma (letsel aan de nagel) of ouderdom.

 

Hoornnagel (onychausis)

Deze nagel wordt vaak verward met een kalknagel of schimmelnagel. Vaak begint deze nagelaandoening aan de grote teen , soms zijn meerdere nagels aangedaan. Nagels bestaan uit hoornmateriaal. Dit soort nagels gaan sterk verhoornen, verschillende hoornlagen zullen over elkaar heen gaan groeien, hierdoor raakt de nagel verdikt. De nagel vertoont meestal een geelachtige tot bruine verkleuring. Het is niet besmettelijk. Deze nagel kan pijnklachten geven in de schoen. De oorzaken kunnen velerlei zijn, deze kunnen liggen ineen trauma,( letsel opgelopen aan de teen, door een slag of stoot),ouderdom, te krappe schoenen,een hormonale storing bijvoorbeeld de menopauze, voedingstoornis of een slechte bloedsomloop, soms kunnen medicijnen of ecxzeem een rol spelen.

 

De pedicure kan de nagel dunner frezen. Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaald kan verbetering van de nagel optreden.

 

Ramshoornnagel (onychogryphosis)

Er is sprake van een soortgelijke verdikking als bij een hoornnagel, echter is deze nagel zo dik dat men niet meer met een gewone nageltang de nagel kan knippen. Vaak om deze reden wordt de nagel verwaarloosd en deze zal na verloop van tijd naar voren zowel opzij gaan uitgroeien. De nagel is veelal groenig tot bruin of zwart van kleur en kan soms dwarsachtige ribbels vertonen. Soms laat de nagel los van het nagelbed, en kan het nagelbed wat open ligt, bedekt zijn met eelt.

 

Er zijn meerdere oorzaken voor een ramshoornnagel, deze kan veroorzaakt zijn door stoot of klap op de nagel ,het kan aangeboren zijn of te maken hebben met een onderliggende ziekte zoals verminderde werking van de schildklier.

 

Dit soort nagel is door een pedicure goed te behandelen, de nagel wordt schoongemaakt door de opgehoopte nagelsubstantie in de nagelplooi en het nagelbed, wat veelal is samengeperst, te verwijderen en de nagel wordt dunner gefreesd. Hierdoor zal er een aanzienlijke verbetering te zien zijn aan de nagel.

 

Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaalt zal de nagel een redelijk normaal uiterlijk krijgen.

 

Lepeltjesnagel (koilonychia)

De nagel is vaak dun en bros, de zijkanten van de nagel krullen omhoog.Omdat de nagel een vorm krijgt van een theelepel wordt deze wel lepeltjesnagel genoemd. Soms worden ze in verband gebracht met een ernstig ijzertekort en de Ziekte van Raynaud. Ook kan het erfelijk zijn.

 

 

 

Gespleten nagel (onychorhexis)

De nagel splijt in de lengte richting de nagel deelt  zich als ware in tweeen. Meestal wordt dit veroorzaakt door een trauma (letsel aan de nagel) of aan een vitamine B tekort.

 

De pedicure freest de nagel plat, daarnaast zijn er verschillende technieken om de nagelscheur te

Repareren zodat deze weer in zijn gegeheel kan uitgroeien.

 

Psoriasisnagel

Psoriasis is een niet besmettelijke huidafwijking, waarbij de celdeling van de huid in zo hoog tempo

optreedt dat hierdoor een vehoorning of  schilfervorming optreedt van de huid. De schilvers zijn onrijpe

huidcellen die vervroegd worden afgestoten. Psoriasis is een stress gevoelige ziekte. Wanner er sprake is van veel stress kan de zoekte uitbreken of verergeren.

 

Naast de psoriasis op de huid heeft 60% van de psoriasis-patienten last van nagelveranderingen op

Vinger en teennagels. In zeldzame gevallen komt psoriasis alleen voor op de nagels en niet op de huid.

 

Een psoriasisnagel lijkt soms op een schimmelnagel,er treedt een geelbruine olievlekachtige verkleuring op