Huidproblemen

Huidproblemen

Zwemmersecxeem (tinea pedis/voetschimmel of atleetvoet)

 

Dit probleem komt vooral voor in de zomer.Het is een infectie aan de huid die bij iedereen kan voorkomen, ook bij kinderen. De term zwemmersecxzeem is eigenlijk onjuist omdat er geen sprake van ecxzeem is maar van een huidschimmelinfectie.

 

De huidschimmel kan zich op verschillende manieren uiten op de voet:

 

*Meestal begint deze tussen de tenen, vaak tussen de vierde en de vijfde teen. Maar het kan ook tussen de andere tenen voorkomen. Wanneer men de tenen voorzichtig uit elkaar trekt ziet men vaak een witachtige  vochtige plek soms met opengescheurde kloofjes of losse velletjes. De kloofjes kunnen soms bloeden. Vaak jeukt het heftig (hoeft niet). Er kan een onaangename geur tussen de tenen vandaan komen.

 

*Heeft u een wat drogere huid dan doet deze infectie zich vaak voor in de vorm van jeukende blaasjes, die dikwijls vervellen. Vooral zichtbaar op de voetzolen. In een wat later stadium kunnen de blaasjes indrogen tot bruine vlekjes en korstjes, waarna de huid wat afschilfert. In uitzonderlijke gevallen ontstaan er grotere blaren waaruit vocht komt.

 

*Soms gaat het gepaard met roodheid en afschifering over grotere delen van de voetzool of aan de voetranden.

 

*De nagel kan geel gaan verkleuren, wordt verdikt en brokkelig (schimmelnagel/onychomycose).

***Voor meer informatie zie nagelkleur***

De oorzaak kan velerlei zijn. Schimmels houden van een vochtige warme omgeving. Het is een besmettelijke aandoening die vaak wordt overgedragen op plaatsen waar mensen op blote voeten lopen.

Het passen van schoenen met blote voeten,overmatige zweetvoeten,een schimmelnagel of slecht ventilerende schoenen en sokken van niet vochtabsorberend materiaal, zijn eveneens risico factoren.

Een verminderde weerstand van de huid speelt ook een rol. De zuurgraad van de huid kan ook worden aangetast door veelvuldig gebruik van zeep.

 

Wat kunt u zelf doen:

 

*Droog uw voeten goed tussen de tenen na douchen of baden

*Draag ruime of open schoenen

*Draag badslippers in zwembaden of sauna`s

*Was de huid niet overmatig met zeep, liever zeepvrije gel

*Draag iedere dag schone sokken (wol of katoen)

*Wissel regelmatig van schoenen

De pedicure zal u een uitgebreid advies geven over de behandeling van de voeten bij een huidschimmel.

Hij of zei zal u een anti-voetschimmelcreme adviseren. Deze middelen zijn zonder recept te verkrijgen.

Het is van belang dat u ,na genezing van de huid ,nog tien dagen de behandeling voortzet.

Ook schoenen en sokken moeten worden behandeld, hiervoor kunt u een speciaal poeder/spray voor gebruiken. Bij langdurige aanhouding van de schimmel dient u altijd een arts te raadplegen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb