Likdoorns

 

Likdoorn (clavus)

 

Klacht

 

Heb je een hard en branderig plekje bovenop je teen? Alle kans dat het een likdoorn is. Likdoorns zijn heel gevoelig bij aanraking. Ze steken behoorlijk bij lopen en sporten.

 

Oorzaken likdoorn

 

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een naar binnen groeiende eeltpit. Ze komen voor op de voetzool of op je tenen en ze doen behoorlijk pijn. Belangrijkste oorzaak zijn knellende schoenen en te veel druk. Maar het kan ook komen door een verkeerde stand van de voet of door overgewicht. Er zijn twee varianten, zachte en harde likdoorns. Meest voorkomend zijn de harde likdoorns bovenop je tenen. De weke variant is een open wondje met een zachte kern. Vaak het resultaat van een botafwijking of het gevolg van transpiratievocht dat niet kan verdampen. Je ziet ze meestal tussen de vierde en vijfde teen.

 

Wat zijn de gevolgen?

 

 Je schoen knelt. De druk op de tenen in je schoen irriteert de huid. Om het weefsel te beschermen zorgt het lichaam voor een extra laagje eelt. Hoe langer de belasting duurt, hoe harder de eeltkern drukt op de zenuw. Of op het bot van de teen. Zo ontstaan de kegelvormige huidverdikkingen, meestal ringvormig met een klein hard pitje dat steeds dieper naar binnen wordt geduwd. Lopen wordt pijnlijk. Bij een constante druk of irritatie kan een likdoorn zelfs gaan ontsteken.

Wat kun je doen?

Likdoorns zijn verdikte eeltplekken. En omdat eelt ontstaat door wrijving en druk zal een behandeling dus helemaal gericht zijn op het wegnemen ervan. Begin met het vervangen van knellende schoenen door nieuwe, comfortabele exemplaren. Likdoorns kunnen hardnekkig zijn. Verdwijnt de pijn niet ondanks de juiste behandeling en goed zittend schoeisel? Dan is het beter om een voetspecialist te raadplegen.

Tips

*Speciale steunzolen voorkomen veel problemen

*Draag geen smalle schoenen en geen hoge hakken

*Denk vooral aan voldoende ruimte voor je tenen als je nieuwe schoenen koopt

Maak jouw eigen website met JouwWeb