Nagel Kleur

Nagels


Nagels weerspiegelen de gezondheid en kunnen ons veel informatie geven over ons gestel.

Gemiddeld groeien handnagels 1 a 4 cm per jaar de nagels van onze tenen daartegen ongeveer

1 a1,5 mm per maand.

Ziektes of een verminderde weerstand remt de nagelgroei of veranderd de kleur of structuur.

Door bijvoorbeeld een ernstige ziekte met hoge koorts kan de groei van de nagel worden vertraagd, vaak ziet men dan in alle nagels een dwarsribbel ontstaan. Deze ribbels groeien er met de normale nagelgroei er weer uit. Afwijkingen aan de nagels wil niet zeggen dat iemand daadwerkelijk een ziekte zal hebben. Daarom is het ook altijd raadzaam om bij twijfel advies in te winnen van arts of dermatoloog. Vaak zijn nagelproblemen terug te voeren op het niet goed opnemen van belangrijke voedingstoffen uit ons lichaam. Voor alle duidelijkheid deze pagina is bedoeld ter informatie.

 

Nagels verschaffen veel informatie over externe zowel interne factoren.

 

*Externe factoren zijn processen die van buitenaf komen en van invloed zijn op kleur, de vorm of de structuur van de nagel, met andere woorden een invloed van buitenaf heeft de nagel veranderd.

*Interne factoren zijn processen die van binnenuit komen en van invloed zijn op kleur, de vorm of de structuur, met andere woorden een invloed van binnenuit heeft de nagel veranderd.

 

Blauwe nagel (subunguaal hematoom)

Te krappe schoenen waardoor de nagels tegen de buitenkant aanstoten, sporten met snelle, korte bewegingen (zoals voetballen of squash), beknelling, klap of stoot, te lange nagels, het naar beneden lopen van een heuvel, er kunnen veel oorzaken zijn waardoor een blauwe nagel kan ontstaan.

In iedergeval onstaat een blauwe nagel door een bloeding van het nagelbed. In deze situatie heeft een externe situatie de kleur veranderd. Zit er eenmaal bloed onder de nagel wat niet weg kan, dan komt de nagel onder druk te staan. Deze veroorzaakt pijn. De nagel zal blauw of zelfs zwart verkleuren.

 

Na het ontstaan van de bloeding onder de nagel kunt u het beste deze zo snel mogelijk  binnen 20 min. laten behandelen door uw huisarts of pedicure. Beide maken een gaatje in de nagel zodat het niet-gestolde bloed kan wegstromen . De druk op de nagel neemt af en de pijn wordt gelijk minder. Eventueel kunt uzelf met een verhitte naald of paperclip een gaatje in de nagel schroeien. Als het bloed eruit is kunt u de teen schoonmaken met jodium, alcohol of sterilon. Lukt dit niet dan dient u de nagel goed in de gaten te houden.

 

Een blauwe nagel dient u beter door een pedicure te laten behandelen, een nagel herstelt niet altijd vanzelf. Is de nagel erg blauw dan is de nagel flink beschadigd, onder de nagel zal na verloop van tijd een nieuwe nagel gaan groeien. Wanneer alles goed gaat zal de oude nagel vanzelf loslaten. Het gevaar dreigt dat de nieuwe nagel niet altijd de ruimte krijgt van de oude nagel om normaal uit te groeien, hierdoor kan de vorm van de nieuwe nagel op een nadelige manier beinvloed worden en deze kan dan zelfs misvormd uitgroeien. Bij de minste twijfel is het beter om uw pedicure te raadplegen, zij of hij kan u helpen bij het begeleiden van uw nagel.

 

 

Groene nagel (chloronychia)

Deze wordt veroorzaakt door een bacteriele infectie. Deze leeft onder de nagel die gedeeltelijk is gescheiden van het nagelbed. De bacterie scheidt een groen pigment af, de pedicure zal u doorverwijzen naar een dermatoloog of arts.

 

Gele nagels (chromonychia)

 

Een nagelverkleuring die te verwijten is aan het gebruik van medicijnen. Het kan ook een aanduiding zijn van geelzucht (leverziekten), droogte, nicotine of (natuurlijke) kleurstoffen.

 

Witte vlekjes in de nagel

 

Veel mensen zijn van mening dat witte vlekjes in de nagel duiden op kalk of vitamine gebrek. Voor witte vlekjes zijn verschillende verklaringen. Meestal onstaan witte vlekjes omdat er lucht tussen de nagelcellen is gekomen door het stoten of het knippen van de nagels waarbij de nagel iets omhoog getrokken is geweest, het zijn dus kleine luchtbelletjes , die je ziet als witte vlekjes. 

 

Schimmelnagel (onychomycose)

Deze nagels worden soms verward met een kalk of hoornnagel. Dit is niet juist. Dit soort nagels ontstaat door een schimmel. Het is een lastig te bestrijden schimmelinfectie in de nagel.

 

Een schimmelinfectie begint in de meeste gevallen aan de top of in een hoekje van de grote teennagel. Slechts zelden begint het in de andere nagels. Een gedeelte van de nagel verkleurt geel/wit en verspreid zich langzaam onder de nagel richting nagelriem. In een later stadium kan de nagel een geelbruine kleur krijgen. Het valt op dat de nagel steeds meer verdikt en vaak ook begint te brokkelen. De nagel kan inscheuren, losraken of zelf heel of gedeeltelijk loslaten. Omdat schimmelnagels besmettelijk zijn raken na verloop van tijd de andere nagels ook besmet. Ook uw partner kunt u hiermee besmetten.

 

Vaak wordt gedacht dat men een nagel of voetschimmel oploopt van douchevloeren, gymlokalen, sportzalen en zwembaden. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Schimmels bevinden zich overal, in de lucht, in stof en zelf op de grond. Schimmelsporen hebben echter een voorkeur voor een warme, vochtige omgeving, waardoor ze makkelijk kunnen uitgroeien tot een schimmel. Op zich hoeft het contact met deze schimmelsporen (bijv. zwembad) niet te leiden tot een schimmelinfectie. Eenvoudiger gezegd is het eigenlijk de omgeving waarin de voet zich bevind bepalend of de schimmels de kans krijgen zich nestelen in de huid of nagels, hierbij valt te denken aan:

*onvoldoende afdrogen van de huid tussen de tenen

*overmatige transpiratie in de schoen (vocht/warmte)

*dragen van synthetische sokken (dragen bij tot overmatige transpiratie)

*knellende schoenen

*slecht ventilerende schoenen

*zwemmersecxzeem

*op blote voeten lopen in natte ruimtes of sportruimtes

 

De pedicure kan de nagel dunner frezen. Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaald in combinatie met een anti-schimmelmiddel speciaal voor nagels, kan er een verbetering optreden.

 

Kalknagel:

Een zeer verwarrende term want nagels bevatten geen kalk, bovendien wordt deze term vaak gebruikt als de nagel verdikt en geelbruin van kleur is. In de meeste gevallen gaat het hier om twee type nagels die vaak met elkaar verwisseld worden.

In de eerste situatie gaat het om een hoornnagel (onychausis), in de tweede situatie is de nagel ziek en is er sprake van een schimmelnagel (onychomycose).

 

Nagelloslating (onycholysis):

Is te wijten aan het loslaten van de nagel van het nagelbed. Die meestal begint aan de top van de nagel. Er treedt vaak een witte verkleuring op onder de nagel. De witte kleur die u ziet is lucht onder de nagel. In zeldzame gevallen veranderd de kleur naar geel of groen tengevolge van een in latere stadium ontstane infectie. Ook kan het zijn dat er wat verdikte huid onder de top van de nagel ontstaat. De meest voorkomende oorzaken zijn het stoten van de nagel, tekort schoeisel of te diep schoonmaken onder de nagel.Het beste kunt u de nagels wat korter houden en vuil niet zelf verwijderen. Vermijdt te lang contact met water. Meestal verdwijnt het vanzelf, u zult wel moeten wachten tot de nagel volledig is uitgegroeid. Andere oorzaken van onycholysis kunnen zijn: chemotherapie en bestraling, huidziekte, slechte bloedsomloop en suikerziekte.

Nagelloslating bij de nagelriem (onychomodesis)

 

Het stoten van de nagel, een klap op de nagel, slecht passend schoeisel of een in verder stadium van een nagelschimmel zijn meestal de oorzaak van deze nagelloslating.

Maak jouw eigen website met JouwWeb